Rubricile de fapte diverse dau adesea de stire despre accidentele grave produse la iarba verde, cand gratarele pentru mititei si fripturi, prost manevrate, produc accidente si chiar incendii. In concluzie, tineti seama de urmatoarele precautii:
Nu aprindeti niciodata carbunii de lemn cu benzina sau spirt; sunt doua procedee extrem de periculoase. Utilizati hartie de ziar mototolita, asezata sub carbuni sau sub aschii de lemn.
Nu lasati copiii sa se joace prin preajma si nu va indepartati de gratar, o singura scanteie poate sa produca un incendiu, mai ales vara, in perioada de arsita, cand iarba este uscata si poate lua foc.
Dupa utilizare, stingeti jarul, fie acoperindu-l cu capacul gratarului (in cazul cand are) fie stropindu-l cu apa.
Cand lemnele se transforma in jar, presarati deasupra putina sare fina, pentru a evita proiectiile de scantei.
Carnea, pestele si mititeii se vor frige foarte bine, daca le puneti pe grila bine incinsa a gratarului, cat mai aproape de jar. Invartiti-le pe cealalta fata dupa 3 minute si ridicati nivelul gratarului, pentru ca friptura sa se patrunda incet.
Cateva ramurele de cimbru puse direct pe jar vor da bucatelor o aroma de exceptie.
Igiena alimentara: e interzisa utilizarea gratarului, fara a fi curatat inainte. Resturile arse ramase pe grile sunt improprii consumului, ba chiar periculoase.
Carnea nu se mai lipeste de gratar daca e pusa doar atunci cand acesta e foarte fierbinte si carbunii incandescenti. Rubricile de fapte diverse dau adesea de stire despre accidentele grave produse la iarba verde, cand gratarele pentru mititei si fripturi, prost manevrate, produc accidente si chiar incendii. In concluzie, tineti seama de urmatoarele precautii:
Nu aprindeti niciodata carbunii de lemn cu benzina sau spirt; sunt doua procedee extrem