In Vaslui, o mie de familii sunt pe cale sa fie evacuate, cu acte in regula, de furnizorul de gaze.
Nu si-au platit intretinerea. Notele de plata au crescut de cateva ori in cursul iernii. Oamenii n-au facut fata liberalizarii pretului. Primaria orasului spune ca nu are cum sa-i ajute. Din fericire, sunt dati afara din case primavara, nu toamna, cum s-a intamplat cu alte mii de familii scoase din case de viituri si de incompetenta autoritatilor.
Gazul miroase la fel in conductele Distrigaz care ajung la Vaslui si in cele ale Gazpromului rusesc. Pretul e altul. Europa toata a trait momente halucinant-ceausiste, vazand cum scad gazele din bucatarie si le creste pretul. Lumina care venea de la Rasarit se stingea sub oalele occidentale. Si in centralele romanesti. Stimulate de frig, statele europene au decis sa investeasca in extinderea distributiei de gaze si a listei celor care-l distribuie. Gazprom nu va mai fi singurul jucator pe piata gazelor. In Romania, desi teoretic distributia de gaze s-a privatizat in mare masura, gazele vin intr-o proportie insemnata tot de la rusi. Productia interna, desi mai ieftina, a fost adusa si la preturi mai mari ca in alte tari europene.
Distrigaz a si fost somat de Consiliul Concurentei pentru ca stabileste preturile discretionar. Si nu e vorba aici de buzunarul amarasteanului, ci de regulile pietei. Insa in Romania "regulile pietei" n-au nici o relevanta. Consiliul Concurentei i-a chemat la tribunal pe marii producatori de ciment din tara, organizati intr-un cartel pentru a mentine pretul ridicat. S-au platit sume uriase si cartelul s-a spulberat. Pretul a scazut cu o treime. Este primul caz in care principiile concurentei au functionat intr-un domeniu care ne afecteaza pe toti, cel al constructiilor. Pretul cimentului afecteaza pretul locuintelor si modifica piata, cum o face si Distrigaz care stabileste pretu