Ultima propunere de modificare a "Bibliei Financiare" bate in cuie TVA si cota unica, dar aduce schimbari drastice in domeniul imobiliar, pe piata de capital si in privinta taxelor si impozitelor locale
- Tranzactiile imobiliare, impozitate cu 2% din valoarea de vanzare
- Microintreprinderile, 16% pe profit
- Non-rezidentii nu mai platesc impozit pe dobanzile bancare
- Notarii scapa de povara colectarii impozitelor pentru stat
- Revolutie fiscala si pe piata de capital
- Impozit pe masini de peste 10 ori mai mare
- Discriminare la impozite pe cladiri
- Contabilii vor avea probleme cu TVA-ul
Proiectul de modificare a Codului Fiscal aflat in discutie la Ministerul Finantelor este foarte putin modificat fata de propunerea din noiembrie, postata pe site-ul institutiei. Acest fapt arata, pentru prima oara in ultimii ani, o oarecare coerenta de abordare a oficialilor.
„Este notabila, in acest sens, intentia Ministerului Finantelor Publice de a modifica Codul Fiscal prin lege, si nu prin ordonante de urgenta sau ordonante simple, cum s-a procedat deja in cateva randuri", considera Marta Popa, partener al Voicu&Filipescu, specializat in taxe si impozite.
„Stabilitatea legislativa fiscala este un punct forte al fiecarui stat, pentru ca ofera investitorilor posibilitatea de a realiza planul de afaceri pe termen lung si programe investitionale", a declarat, la randul sau, Niculae Done, partener in cadrul KPMG.
Acesta observa ca strategia spre care inclina Finantele se axeaza in principal pe largirea bazei de impozitare si tratamentul egal al tuturor categoriilor de contribuabili si spre majorarea TVA-ului sau a cotei unice.
„Tendinta si strategia MFP in ceea ce priveste impozitarea veniturilor este clara - absolut toate veniturile realizate de o persoana fizica, indiferent