"Cred ca gestul presedintelui Basescu, de a crea o comisie pentru condamnarea comunismului, este o implinire a dorintei unei foarte largi parti a societatii romanesti, de a cunoaste adevarul despre perioada dictaturii comuniste"
Dupa anuntul presedintelui Traian Basescu, privind infiintarea unei comisii prezidentiale care sa demonstreze in mod stiintific caracterul criminal al regimului comunist, demonstratie care i-ar oferi, in sfarsit, munitia aferenta condamnarii oficiale, in numele statului roman, a regimului rasturnat de Revolutia din decembrie 1989, opinia publica si media romaneasca isi pun indreptatite intrebari cu privire la rolul acestei (inca) misterioase comisii. Prima dintre ele tine de protocol: de ce e necesara infiintarea unei comisii, pentru a face o demonstratie cumva inutila, cand toata lumea stie ce a insemnat comunismul? In plus, au fost publicate deja o multime de documente, marturii ale supravietuitorilor comunismului timpuriu (din anii 50-60), lucrari stiintifice recunoscute si pe plan international, volume de interviuri, reviste de specialitate. Exista muzee, a fost creat un institut specializat de studii asupra crimelor comunismului si securitatii, exista un institut de istorie recenta, s-au desferecat arhivele tinute sub lacat, Cnsas a intrat neingradit in activitate si se vorbeste de infiintarea unui muzeu national al totalitarismului comunist... O problema cercetata atat de asiduu mai are nevoie dupa 16 ani de la revolutie de institutionalizare sub patronaj prezidential?
Pentru a afla cateva dintre raspunsurile asteptate, ne-am adresat chiar celui desemnat presedinte al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, cunoscutul politolog roman din Sua, Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice si director al Centrului de Studii ale Societatilor Postcomuniste de la University of Maryland. Tismaneanu