doi al subsolului, acolo unde va fi parcarea clădirii, după un colţ, se zăresc nişte plăci de lemn din spatele cărora răzbate o lumină. La prima vedere, te gândeşti că e vreun depozit de doi al subsolului, acolo unde va fi parcarea clădirii, după un colţ, se zăresc nişte plăci de lemn din spatele cărora răzbate o lumină. La prima vedere, te gândeşti că e vreun depozit de scule sau un WC de şantier. Nici vorbă! Acolo e dormitorul. Unul dintre muncitori ne spune că acolo dorm opt oameni. În loc de paturi, există un fel rafturi din lemn, acoperite cu nişte pături jegoase. Încălzirea se face cu un reşou improvizat. Băieţii nu prea comentează condiţiile, pentru că le e frică să nu fie daţi afară.
Muncitori turci plătiţi la negru
Antreprenorul general este firma SUMMA din Turcia, aceeaşi care a ridicat mallul de la Lujerului. În urma unei informaţii conform căreia mai mulţi muncitori turci ar lucra fără forme legale, poliţiştii de la Autoritatea pentru Străini şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au descins pe şantierul din vecinătatea Bisericii Armeneşti. Cum au dat cu ochii de ei, turcii cu căşti albe, adică şefii, au început să turuie între ei pe staţiile de emisie recepţie. Oamenii de la Autoritatea pentru Străini ajunseseră însă la etajul 12, ultimul nivel al clădirii. Până la urmă, poliţiştii au ridicat actele a 16 muncitori turci pentru verificări.
"Când am fost în control la şantierul de la Lujerului, am încărcat un autobuz cu muncitori turci care nu aveau forme legale de şedere în România. Mulţi dintre ei veniseră cu viză turistică", povesteşte unul dintre poliţiştii de la Autoritatea pentru Străini.
De această dată, din punct de vedere al vizelor, totul era în regulă, dar cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au descoperit că 15 dintre muncitori nu aveau permise de muncă valabile. Aceştia apăreau ca detaşaţ