Chestorul Dan Valentin Fatuloiu, seful Politiei Romane, risca sa-si atraga nenumarate antipatii din partea subordonatilor.
Noile norme de evaluare au pus la grea incercare sefii de inspectorate. Daca, pana anul trecut, evaluarea activitatii avea la baza doar rezultatele situatiei operative, in prezentau fost introduse alte doua criterii extrem de relevante: perceptia populatiei asupra muncii politistilor si sondajul intern.
Rezultatele analizei, realizate la sfarsitul lui 2006 de catre Institutul de Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, au demonstrat eficienta noilor criterii, dar au generat si o serie de nemultumiri in randul celor testati. In 26 de judete, printre care Teleorman, Gorj, Giurgiu, Alba, Harghita, Buzau, Arges, Sibiu, Bistrita Nasaud, Prahova, Arad increderea in oamenii legii s-a situat intre 70-80%, in 15 judete, intre 45-60%, in timp ce in Tulcea a inregistrat un scor deplorabil, 42%. Marea majoritate a celor chestionati a aratat ca se simte in nesiguranta din cauza cersetoriei, furturilor din buzunare si din genti, a talhariilor ori a furturilor de si din auto. Sondajul intern a indicat faptul ca subordonatii recunosc membrilor echipelor manageriale ca si calitati principale: competenta profesionala, prestanta/autoritatea si fermitatea. De asemenea, marea majoritate a managerilor a fost apreciata ca avand un stil eficient, operativ, clar si precis. In urma acestei evaluari a reiesit faptul ca la nivelul adjunctilor sefilor de inspectorate din 10 judete exista deficiente, motiv pentru care s-a decis o reanalizare a activitatii. Este vorba despre 7 judete: Botosani, Giurgiu, Constanta, Ialomita, Timis, Prahova si Tulcea. La Buzau, Dambovita si Salaj, adjunctii au cerut sa iasa la pensie. Datorita relevantei acestor noi criterii, conducerea Politiei Romane a decis extinderea acestui gen de evaluare care sa conduca la identificarea unor