Un manuscris pe papirus legat cu o curea din piele, datat din secolele III-IV d. Ch. si descoperit prin anii ‘70 in desertul egiptean, a fost autentificat ca fiind singura copie cunoscuta dupa textul in limba greaca al Evangheliei dupa Iuda.
Potrivit traditiei crestine, apostolul Iuda Iscarioteanul l-a tradat pe Iisus pentru 30 de arginti, ajutandu-i pe romani sa-l gaseasca pe Mantuitor inainte ca acesta sa fie crucificat. Existenta Evangheliei lui Iuda a fost atestata de primul episcop al Lyonului, (capitala Galiei) Sfantul Irineu.
Acesta denunta lucrarea in anul 180, intr-un text impotriva ereziilor, considerand-o drept istorie fictiva. In perioada respectiva, pe langa cele patru evanghelii ‘‘oficiale’‘, mai erau cateva in circulatie. Acestea, fiind considerate eretice, au fost bine ascunse de catre posesorii lor.
Evanghelia dupa Iuda a fost pastrata de catre gnostici, care erau convinsi ca drumul salvarii trece prin invatatura secreta data de Iisus apropiatilor sai. Iuda ar fi fost singurul apostol care a inteles adevarata semnificatie a invataturilor lui Iisus.
In acest manuscris, Iuda nu apare ca un tradator, ci mai degraba ca un initiat care l-ar fi denuntat pe Iisus romanilor chiar la cererea acestuia, pentru a-l ajuta sa se debaraseze de corpul sau material si pentru a-si indeplini misiunea - mantuirea lumii.
In opinia unora, Evanghelia lui Iuda se inscrie intr-un curent contemporan mai amplu, care ar incerca sa demonstreze ca crestinismul ar avea ‘‘picioare de lut’‘, ca se bazeaza pe doctrine false sau prost interpretate. Acest lucru ar conveni de minune anumitor grupuri oculte de interese.
Pe de alta parte, Evanghelia lui Iuda ar putea servi ca argument si celor care