Dupa nici un an istoria se repeta. Romania este lovita din nou de inundatii. De aceasta data zonele cele mai afectate sunt cele situate in sudul si sud-vestul tarii, insa bilantul este si de aceasta data tragic.
Apele Dunarii nu au facut inca victime umane, dar au lasat deja fara case 624 de locuitori din 12 judete ale tarii.
Conform bilantului transmis de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Dunarea a "maturat" in calea ei cinci sute de case si 2.541 de anexe gospodaresti, 144 poduri si podete. Peste 26.000 de ha de teren arabil si 4.457 de hectare de pasune si padure se afla sub ape.
Sambata dimineata debitul Dunarii a atins valoarea record de 15.600 de metri cubi pe secunda. La Gruia apele Dunarii au depasit cota de pericol cu 94 de centimetri. Ca urmare a acestei situatii au fost afectate 954 de kilometri de drumuri, iar 21 de agenti economici au avut pierderi financiare.
La actiunile de salvare si evacuare a sinistratilor, la consolidarea digurilor au fost mobilizati 377 pompieri si specialisti de protectie civila, 444 politisti, jandarmi, politisti de frontiera, 320 militari din unitatile MApN, 168 de specialisti de la alte institutii abilitate sa intervina si 1.684 voluntari.
In incercarea de a preveni pierderea de vieti omenesti si producerea altor pagube materiale, autoritatile au decis, la sfarstitul saptamanii trecute, sa inunde controlat 92.000 hectare teren in zonele Ghidici – Rast – Bistret si Bistret - Nedeea Jiu din judetul Dolj, zona Gostinu - Greaca - Arges din judetul Arges si zona Borcea de Jos din judetul Ialomita.
Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a vizitat zonele nelocuite aflate de-a lungul Dunarii care urmeaza sa fie inundate controlat.
Autoritatile locale incearca sa faca fata apelor
In judetul Caras Severin, aproape 300 de case si 1.475 anexe gospodares