Saptamana trecuta, volumele de tranzactionare au fost mai reduse decat de obicei, piata valutara anticipand perioada Sarbatorilor de Paste, cursurile de schimb fluctuand, aproape zilnic, in limita a cel mult doi bani. Cursul mediu al euro s-a mentinut in apropierea pragului de 3,5 lei, nivel care se mentine de aproape doua luni, saptamana incepand la 3,4960 si incheindu-se, in oglinda, la 3,4958, cu un minim de 3,4887 lei.
Vineri, cotatiile euro au fluctuat intre 3,4910 si 3,5 lei, un dealer bancar declarand ca "pana la sfarsitul lunii este foarte posibil ca euro sa se mentina in jurul nivelului de 3,5 lei, pragul suport de 3,47 lei ramanand sa fie atacat probabil prin mai. O clarificare a evolutiei cursului este asteptata pentru inceputul lunii viitoare, atunci cand conducerea BNR va decide nivelul dobanzii de politica monetara. O crestere a acesteia ar echivala cu noi intrari de fonduri speculative, implicit cu aprecierea leului".
Dolarul american a incercat sa nu se indeparteze foarte mult de pragul de 2,9 lei, dupa ce in urma cu aproape doua saptamani a coborat la 2,8553 lei, minimul ultimelor sapte luni. De data aceasta fluctuatiile lui s-au redus la culoarul 2,8712 - 2,8879 lei, la aceasta contribuind stabilitatea pe care a aratat-o paritatea euro/dolar pe pietele internationale.
Pe piata monetara, ratele dobanzilor interbancare pentru depozitele cu scadenta la o zi (over night) si o saptamana au fluctuat in intervalul 7 - 9%. Aceasta stabilitate este o consecinta a scaderii usoare a lichiditatii, dupa ce BNR a atras din piata 1,772 miliarde lei in depozite cu scadenta la o luna cu o dobanda de 8,50%/an si a plasat certificate de depozit cu scadenta la trei luni in valoare de 3,7 miliarde lei, dintr-o oferta totala a bancilor de 4,8 miliarde lei, la dobanzi cuprinse intre 8,1 si 8,50%.
Saptamana trecuta, volumele de tranzactionare au fos