Printre inaintasii nostri iubitori de arta se numara si celebrul colectionar si critic de arta K.H. Zambaccian (1889-1962) sau, cum ii spuneau cunoscutii, "conu Zambacu", imortalizat de G. Calinescu in romanul "Scrinul negru". In 1946, el si-a donat fabuloasa colectie de picturi si casa in care se afla statului, unele piese fiind accesibile publicului inca din 1947, cand muzeul a fost inaugurat.
O intalnire cu lumea aproape legendara, adunata de-a lungul mai multor decenii, intr-o impresionanta colectie de tablouri, schite, sculpturi si piese de mobilier, de marele iubitor de arta Krikor Zambaccian, ne este prilejuita de Muzeul National de Arta al Romaniei, incepand cu luna aprilie. Se inaugureaza, astfel, o serie de vizite ghidate (gratuit), extrem de instructive, pentru oricine doreste altceva decat kitsch-ul cotidian. Vizitele de la ora patru, o serie de astfel de incursiuni, se vor face vineri, 28 aprilie, la orele 16, in baza unei programari la numarul de telefon 314.81.19.
Ne asteapta peste trei sute de lucrari semnate fie de maestri ai artei universale, precum Renoir, Pissaro, Sissley, Matisse sau Utrillo, fie de nume ilustre ale artei plastice romanesti, dintre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Jean Al. Steriadi, pana la Corneliu Baba, Ion Tuculescu, sau sculptorii Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea ori Constantin Brancusi.
In afara acestor vizite-scoala, muzeul Zambaccian ne asteapta saptamanal, de miercuri pana duminica intre orele 10.00 - 18.00, pe strada cu acelasi nume, la nr. 21 A.
Si poate ca nu este de prisos sa mentionez ca, spre deosebire de alte colectii europene, ce pot fi vizitate in schimbul unor sume ce reprezinta cateva sute de mii de lei, un bilet de intrare la muzeul Zambaccian costa doar 30.000 lei sau 3 Ron (nici macar un euro). Printre inaintasii nostri iubitori de arta se numara