Pana acum nu s-a inregistrat nicio victima, dar sute de persoane au fost evacuate deja, de buna voie sau fortat.
Dunarea nu va depasi cota istorica de 15.900 metri cubi pe secunda, a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu. Ba chiar, debitul la intrarea in tara va scadea treptat. Cu toate acestea, urmeaza o saptamana foarte grea pentru sutele de mii de oameni din satele si orasele care se afla de-a lungul fluviului.
“Varful de debit” care a lovit judetele de la intrarea in tara e gata sa mature localitatile din aval.
Acesta este motivul pentru care autoritatile iau in calcul deversarea controlata in alte doua zone, pe langa cele patru stabilite vineri.
Pana acum, Dunarea a spart un dig aflat la 11 kilometri in amonte de satul Catane, din Dolj, inundand mii de hectare de teren si amenintand trei localitati, si a fost deversata controlat in zona Bistret, care poate absorbi 300 de milioane de metri cubi de apa. “Vom analiza atent posibilitatea deschiderii sau nu a celorlalte incinte”, a declarat ministrul mediului.
Doua noi deversari
In afara de zonele Ghidiciu-Bistret, Bistret-Nedeia-Jiu, Gostinu-Greaca si Borcea de Sus, autoritatile au luat in calcul inca doua locatii: Calarasi-Raul si Fagaieni-Ialomita. Scopul acestora: reducerea treptata a debitelor cu 300 de mc/secunda in trei zile. “Incinta indiguita Calarasi-Raul poate suporta o capacitate de 300 de milioane de metri cubi, iar deversarea va avea loc luni (n.r. -astazi)”, a explicat Sulfina Barbu.
In comitetul pentru situatii de urgenta s-a stabilit ieri, ca deversarea de la Facaieni - Ialomita sa aiba loc aseara, cu toata impotrivirea prefectului de Ialomita, Marinica Cazacu, care nu agreeaza ideea spargerii digurilor: “Nu este corect ca, dupa ce am cheltuit 10 miliarde de lei, sa ne batem joc de bani si sa-i distrugem”.
Pre