Salata mediteraneana
Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 vanata mijlocie, sare, 3 linguri ulei, 250 g rosii marunte (cireasa) taiate in doua, 2 castraveti mici, taiati felii, 1 ceapa rosie, taiata rondele subtiri, 250 g telemea, taiata cubulete de 2 cm, 2/3 pahar masline negre fara samburi, 1-2 frunze de busuioc, taiate fasiute. Pentru sos: 5-6 linguri ulei de masline, 1-2 linguri otet balsamic, 1 catel de usturoi presat, 1 lingura maghiran proaspat, tocat.
Mod de preparare:
Se taie vanata cubulete (de 2,5 cm), se pune pe o farfurie, se presara cu sare si se lasa sa se patrunda 30 de minute, dupa care se clateste sub jetul de apa rece si se zvanta cu un stergar.
Se incinge uleiul intr-o tigaie plata si se prajesc cubuletele de vanata circa 2 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Dupa ce s-au rumenit si s-au inmuiat, se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare. Reci, se pun intr-un castron impreuna cu rosiile, castravetii, ceapa, branza, maslinele si busuiocul si se amesteca bine. Pentru sos: se pun toate ingredientele intr-un borcan cu capac (de insurubat), se scutura 10 minute, pana ce amestecul devine neted. Se toarna apoi sosul peste salata si se amesteca.
Budinca cu praz
Ingrediente (pentru o budinca, cu diametrul de 23 cm): Aluatul - 2 1/2 cesti faina, 150 g unt taiat bucatele, 2-3 linguri zeama de lamaie, 1-2 linguri apa. Umplutura: 30 g unt, 2 felii de bacon taiate fasii, 4 tulpini de praz taiate rondele fine, 1-2 linguri otet alb, 1/4 ceasca faina, 1 ceasca lapte, 2 oua batute, 1 ceasca de cascaval ras, 1 lingurita piper negru macinat, 1 ou batut pentru glazura, verdeata proaspata pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 210gr. si se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda, nu prea adanca (diametrul: 23 cm). Pentru aluat: se freaca (intre palme sau in robot) fa