Multe marturii, o concluzie: in criza CNSAS, Dan Lazea, omul PD, a cedat unor presiuni teribile venite din propriul partid.
Ce s-a intamplat de fapt cu Dan Lazea, reprezentantul PD in Colegiul CNSAS care, dupa ce a votat in furtunoasa sedinta din 27 martie, a plecat urgent la Timisoara fara sa se mai intoarca vreodata?
A fost gestul sau unul de lasitate sau povestea lui Lazea este de fapt despre altceva: frica, amenintari, poate chiar santaj? Sunt intrebari care au ramas suspendate in urma plecarii sale. O investigatie a "Evenimentului zilei" scoate la lumina amanunte care ne apropie de adevar.
Vot in pragul unei caderi nervoase
Dan Lazea a fost, pe 27 martie, omul care a dat votul decisiv pentru alegerea surprinzatoare a lui Corneliu Turianu (sustinut de PD) in functia de presedinte al Colegiului CNSAS. Cu o zi inainte, toata lumea stia ca, datorita consensului politic al Aliantei si al PSD, functia ii era destinata lui Constantin Ticu Dumitrescu, propus de guvern. Scorul final a fost pe muchie: 6-5 in favoarea lui Turianu.
Membrii Colegiului care au asistat la sedinta povestesc ca Dan Lazea parea sa fie in pragul unei caderi nervoase. "L-am vazut inca de dimineata. Era cand alb, cand rosu la fata si tremura. In momentul in care au fost nominalizarile pentru vicepresedinti, printre care se afla si el, a spus ca-si retrage candidatura.
Am oprit sedinta si am iesit cu el afara, sa-i bag mintile in cap. Dupa ce a votat cu Turianu s-a ridicat si a plecat repede. A trimis peste vreo ora demisia si cartela de la telefonul mobil", isi aminteste un membru al Colegiului.
Apropiatii lui Lazea ne-au declarat ca initial acesta dorea sa voteze cu Ticu Dumitrescu. Insa a fost fortat sa-si schimbe optiunea pentru Turianu: "Ceva s-a intamplat cu o zi inainte. Dimineata a participat la un seminar si totul parea in regula. Lucrurile s-au schim