Deputatul PNL Ioan Hoban si-a imprumutat un angajat pentru a licita impotriva sa.
Proiectul "Golf Park", o investitie de aproape 100 de milioane de euro, unicat in sud-estul Europei, este motivul pentru care 10 procurori ai Departamentului National Anticoruptie (DNA) au descins la sfarsitul saptamanii trecute in Baia Mare. Membrii comisiei de licitatie si functionari din Primaria Baia Mare au fost anchetati in legatura cu modul in care s-a desfasurat licitatia.
Licitatie cu cantec
Paternitatea proiectului ii apartine unui medic roman stabilit in Franta, Ioan Buteanu, care a si conceput Planul Urbanistic de Detaliu, insusit de primarie. Caietul de sarcini a fost cumparat de 7 firme si o persoana fizica.
Spre stupefactia tuturor, de la licitatie au lipsit tocmai initiatorii proiectului. S-au prezentat doar reprezentantul firmei Marstar (apartinand deputatului liberal Ioan Hoban) si Ciprian Gata, in calitate de persoana fizica, dar jurist la o alta firma a deputatului liberal. Pentru a depune garantia la licitatie, respectiv 134.000 de euro, Ciprian Gata s-a imprumutat de la deputatul Hoban, impotriva caruia a si licitat ulterior.
In timpul licitatiei, secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, a solicitat suspendarea acesteia motivand ca exista un grup de cetateni care au solicitat in instanta o parte din terenul aferent proiectului.
"Suspendarea nu a fost aprobata, iar participantii la licitatie si-au asumat riscul de a pierde garantia in cazul in care instanta va decide in favoarea cetatenilor. Ulterior, consiliul local a hotarat sa nu fie semnat contractul cu firma castigatoare pana la clarificarea in instanta a litigiului", ne-a declarat Brad. Intre timp, procesul a fost judecat si de Curtea de Apel Cluj, care a respins cererea cetatenilor din Ferneziu (locatia proiectului).
Riscuri asumate
Ovidiu Pop, presedintele Co