Mircea Luca, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov, se aşteaptă ca aproximativ 50 din cele 260 de proiecte care sunt în lucru la firmele de consultanţă să obţină finanţare prin Programul Fermierul.
Luca susţine că majoritatea proiectelor care vor obţine finanţare în cadrul acestui program vor fi pe domeniul zootehnic, precum şi pe dotare cu utilaje agricole. Deocamdată, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Braşov a eliberat doar două scrisori de confort. Unul dintre cele două proiecte vizează realizarea unei sere, suma necesară fiind de 698.248 RON, creditul pe care urmează să îl acceseze prin programul guvernamental fiind de 314.212 RON. Cel de-al doilea proiect vizează dezvoltarea unei ferme de vaci, valoarea proiectului fiind de 156.824 RON, din care creditul bancar pe care urmează să îl acceseze iniţiatorul proiectului este de 78.412 RON.
Programul Fermierul a fost lansat pentru a uşura absorbţia fondurilor SAPARD. Practic, prin programul amintit, au fost selecţionate trei bănci – CEC, BRD şi Carpatica – acestea urmând să acorde credite cu dobândă de doar 5%. Creditul se va constitui în cofinanţarea pentru accesarea fondurilor SAPARD, fonduri puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
44 milioane de euro accesaţi la Braşov
Braşovul se află pe primul loc în topul judeţelor care au accesat fonduri SAPARD pentru dezvoltare rurală. Practic, spune Mircea Luca, de la lansarea programului, la Braşov au ajuns 44 de milioane de euro prin intermediul acestui program.
Conducerea DADR Braşov se aşteaptă ca această sumă să crească în continuare, mai ales că în judeţul nostru sunt în curs câteva proiecte de investiţii în domeniul procesării cărnii sau laptelui destul de îndrăzneţe. Mircea Luca, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov,