Crescatorii de ovine estimeaza ca vor fi sacrificati 3 milioane de miei.
Catolicii si reformatii din Fagaras au petrecut Pastele fara traditionala carne de miel. Si asta pentru ca, saptamana trecuta, acest produs nu a fost de gasit pe piata. Crescatorii sustin ca, din cauza frigului, mieii sunt prea mici. Conducerea Directiei Agricole crede insa ca este doar o stratagema de a mari preturile.
„Mieii mici nu au gust”
In Fagaras, saptamana trecuta, crescatorii de miei nu si-au scos marfa la vanzare nici in piata, nici in magazine. Vineri si sambata, sectorul din Piata Agroalimentara unde se aduceau, de obicei, mieii taiati era pustiu. La fel si zona de pe Strada Libertatii, unde ciobanii veneau cu animale vii.
Comerciantii spun ca n-au adus miei de Pastele catolic deoarece primavara friguroasa a amanat fatarile, iar mieii sunt prea mici. „Nu am oricum prea multi miei, si majoritatea sunt inca mici. Daca reusesc sa scot cativa pe piata pana vineri, e bine. Daca sunt prea mici, nu au acelasi gust, plus ca arata ca niste pisici in galantare, nu-i ia nimeni”, spune Nicolae Bularca, cioban din zona.
Si in municipiul Brasov, saptamana trecuta, carnea de miel era o raritate prin piete, gasindu-se doar in cateva magazine alimentare. Ca urmare, vanzatorii au profitat si au practicat preturi foarte piperate, intre 16 si 17 lei kilogramul.
Directorul Directiei Agricole Brasov, Danut Sas, crede ca nu este vorba decat despre o strategie pentru cresterea preturilor. „Fiind destul de putini catolici, si majoritatea din sate, acestia au crescut miei in propria gospodarie, si a functionat legatura cerere-oferta.
Preturi piperate
In saptamana de dinaintea Pastelui catolic, ciobanii care au ales piata din Oradea au ramas cu miei nevanduti. Oradenii au inlocuit carnea de miel cu alte preparate. „Nu cred