Modificarea Codului Fiscal se află în aceste zile în discuţia Ministerului Finanţelor Publice. Faţă de vechea formă, noul Cod Fiscal va aduce foarte puţine modificări, dar notabile. Practic, cota unică şi TVA-ul vor rămâne la acelaşi nivel, dar se vor modifica impozitele în domeniul imobiliar, pe piaţa de capital, dar şi taxele şi impozitele locale.
2% pe preţul
de vânzare a
imobilelor
Veniturile obţinute din vânzarea imobilelor vor fi impozitate cu 2% în cazul în care varianta de Cod Fiscal va trece de Parlament în această formă.
Totodată, va fi limitată scutirea de la plata impozitelor numai la donaţiile de imobile între rudele de gradul al doilea, şi nu al patrulea, cum se prevede în actuala legislaţie. Aportul în natură la capitalul social al societăţilor comerciale, precum şi veniturile realizate din reconstituirea dreptului de proprietate şi moştenire sunt în continuare „ocolite” de Fisc.
Impozitul aplicat în prezent este de 16% din diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare, majorat cu 5%, deci câştigului. În cazul în care nu există un preţ de achiziţie a imobilului, el fiind obţinut prin alte mijloace decât prin cumpărare, se ia în calcul valoarea de bază a acestuia. În cazul efectuării de îmbunătăţiri, la valoarea iniţială a imobilului se adaugă costul lucrărilor şi serviciilor de natură să crească valoarea acestuia, dovedite prin raport de expertiză întocmit de un expert autorizat. În cazul construcţiilor noi, valoarea de bază este dată de costul acestora la data realizării, la care se adaugă valoarea terenului aferent.
Non-rezidenţii nu vor mai plăti impozite pe dobânzi
Modificarea Codului Fiscal vizează în special băncile. Astfel, non-rezidenţii vor fi scutiţi de la plata impozitelor la veniturile obţinute în România din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente de la băn