(Foto: )
"Cine uita nu merita!" Cugetarea lui Nicolae Iorga, care a devenit si sloganul cotidianului Republicanul, ar trebui sa dea de gindit oricarui roman.
Cine a uitat atrocitatile pe care le-au facut securistii inainte de '89, cind, pentru ascultarea unui post de radio interzis de Ceausescu riscai sa infunzi puscariile comuniste, nu merita bucuriile libertatii adusa de decembrie '89.
Cei care au trait "teroarea rosie" au dreptul sa stie cine le asculta telefonul, dar si cine ii turna la Securitate din spirit "civic".
Prin demersul de astazi, cotidianul Republicanul incearca sa scoata la lumina dosarele bine ascunse ale fostei Securitati, unealta cea mai de temut a dictatorului Ceausescu. Va prezentam, asadar, lista ofiterilor de securitate din Prahova, dar si numele citorva colaboratori, informatii obtinute de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Printre prahovenii cu ochi albastri, care au facut cariera in Securitatea lui Nicolae Ceausescu, se numara si Gheorghe Goran. Nascut la 18 decembrie 1939, in Breaza, Goran a fost seful Securitatii din judetul Maramures in perioada 1981-1985.
Pentru rezultatele bune din cimpul muncii socialiste, acesta a fost transferat in 1986 la Securitatea Bucuresti, unde a ocupat timp de trei ani functia de loctiitor al sefului securitatii Capitalei, avind gradul de locotenent colonel.
N-a avut prea mult timp sa se bucure de functia de sef al Securitatii Bucuresti obtinuta in vara lui '89 pentru ca a venit revolutia din decembrie. Securitatea Capitalei a avut la conducere mai multi prahoveni, nu doar pe Goran.
Unul dintre cei care au ocupat functii importante a fost Grigore Nita, nascut la 2 ianiarie 1938 in comuna Ciorani. In anul 1962 a co