În Săptămâna Patimilor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Braşov a inaugurat ieri în holul Hotelului „Aro Palace” o expoziţie dedicată cele mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului. Creatori şi meşteri populari din întregul judeţ (din localităţile Săcele, Purcăreni, Dumbrăviţa, Victoria, Bran, Iaşi, Vlădeni), alături de Minisatul „Sf. Andrei” şi-au reunit lucrările, fie că sunt icoane pe sticlă, crestături în lemn, ouă încondeiate sau mobilier tradiţional vechi, despre care profesorul Ion Pumnea spunea cu prilejul vernisajului: „Câte simboluri se regăsesc în tot ceea ce este expus aici, câtă dragoste!”.
Sunetul toacei i-a transpus pe cei prezenţi din timpul cotidian în cel al Săptămânii Patimilor, moment continuat de corul „Concentus” dirijat de prof. Marius Modiga care a oferit un recital de piese religioase. Icoane pe sticlă expune şi binecunoscuta pictoriţă Valeria Petriu-Radovanu, dar şi familia preotului Octavian Smădu din Victoria, care a deprins acest meşteşug de la părintele Calinic de la Mănăstirea Sâmbăta.
„Ne-am dorit să facem o bucurie creatorilor populari, să aibă un loc unde să poată expune şi în care să poată pune în valoare munca lor de peste an. Am ales această locaţie, care poate părea neconvenţională, datorită faptului că vrem să oferim expoziţia unui public cât mai larg”, a afirmat Adrian Văluşescu, directorul CJCPCT Braşov.
Ceangăii luterani din Săcele, prezenţi la vernisaj îmbrăcaţi în frumoasele lor costume tradiţionale, fiindcă era a doua zi de Paşte pentru ei, au venit cu stropitul, obicei încă păstrat şi în zilele noastre. În Săptămâna Patimilor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Braşov a inaugurat ieri în holul Hotelului „Aro Palace” o expoziţie dedicată cele mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului. Cr