central al instituţiei financiare. Faptul că lucrează 10-12 ore pe zi, dar nu li se recunosc orele suplimentare, lipsa dialogului social între sindicat şi conducerea băncii, ca şi regimul de central al instituţiei financiare. Faptul că lucrează 10-12 ore pe zi, dar nu li se recunosc orele suplimentare, lipsa dialogului social între sindicat şi conducerea băncii, ca şi regimul de salarizare care induce diferenţe între angajaţi de aceeaşi categorie i-au determinat pe liderii lucrătorilor bancari să declanşeze conflictul de muncă.
Protestul lucrătorilor de la Raiffeisen este o premieră în istoria bancară românească de după 1989, dar "problema nu e doar a Băncii Raiffeisen, ci a întregului sistem bancar", ne-a declarat Constantin Paraschiv, şeful federaţiei sindicale din bănci şi asigurări, prezent la miting. El a adăugat că "în aproape toate băncile se lucrează în plus, dar nu se recunosc orele suplimentare, astfel că aceste nemulţumiri există şi în rândul celorlalţi funcţionari bancari". Întrerupându-şi convorbirile cu presa, liderul federaţiei i-a anunţat pe participanţi că "şi colegii de la BRD şi Bancpost sunt alături de noi, ne vor sprijini în acţiunile noastre". Cum era de aşteptat, anunţul a stârnit aplauzele protestatarilor.
"Stăm aici până la Paşte, după care facem grevă"
Ce se va întâmpla dacă sindicaliştilor nu li se vor lua în seamă revendicările? "Vom veni în fiecare zi, stăm aici până la Paşte. Iar după aceea… probabil că va trebui să declarăm greva", a afirmat Constantin Paraschiv. "Noi nu am dorit să scoatem oamenii de la posturi, dar nici aşa nu se mai poate, să se ia măsuri referitoare la personalul băncii fără ca noi să fim consultaţi". Liderul a ţinut să precizeze în mod expres că, pe de-o parte, acţiunea nu are ca scop creşteri de salarii şi, pe de altă parte, sindicaliştii nu au nicio problemă cu soliditatea băncii. "Ra