Doar cateva zile au trecut de cand, dupa zboruri de agrement separate de-a lungul Dunarii, presedintele si premierul tarii transmisesera atoatestiutori populatiei ca n-ar fi nici un pericol de inundatii catastrofale si pana cand Dunarea a navalit in localitati, a rupt diguri sau a inundat mii de hectare prin bresele deliberat deschise. In fata realitatii, aceiasi inalti responsabili ai statului roman au fost nevoiti sa declare stare de alerta si chiar sa ia in discutie starea de urgenta.
Situatia, care nu e decat una de inceput pentru acest an, zic specialistii, risca sa se agraveze, prin umflarea marilor rauri interioare, care, desigur, nu vor putea fi oprite cu elicopterele pentru care MAI cere 220 milioane de euro, dar cu diguri serioase, puteau. Sigur ca nici presedintele, nici premierul nu-si puteau pune piepturile vanjoase in calea apelor, ca soldatul Matrosov in fata gloantelor. Vina, de netrecut cu vederea, a autoritatilor e ca n-au invatat nimic din dramele anului trecut si nici nu s-au ostenit sa citeasca atent previziunile sumbre ale meteorologilor si hidrologilor.
Altminteri ar fi gestionat responsabil fondurile de aparare si ar fi urgentat intarirea digurilor. Ar fi impulsionat prefecturile si primariile nu doar prin difuzarea unor brosurele ridicole. Nu s-ar fi culcat pe-o ureche, ci ar fi prevenit fara menajamente populatia inca de acum cateva saptamani si nu ar fi asteptat sa fie iarasi nevoie de interventii disperate, cu barca, sau cu remorci in care sinistratii sa fie aruncati de-a valma. Neputand opri un fenomen natural sever, puteau gandi si lucra mai gospodareste si mai responsabil, spre a-i diminua efectele dezastruoase. Ceea ce n-au facut.