Cladirile a peste 20 de unitati scolare din Cluj-Napoca au fost revendicate de fostii proprietari.
Astfel, autoritatile locale si cele judetene sunt puse in situatia de a gasi noi spatii de functionare pentru institutiile de invatamant, in conditiile in care nici Consiliul Local, si nici cel Judetean nu dispun de spatii pe care sa le puna la dispozitia scolilor, liceelor si gradinitelor amenintate cu evacuarea.
Prin strategia pe urmatorii doi ani, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) isi propune sa realizeze in toata tara mai multe campusuri scolare pentru comasarea activitatilor de acelasi gen si pentru asigurarea facilitatilor aferente procesului educational. Si Clujul este printre orasele care ar putea beneficia de un astfel de proiect, care necesita cheltuieli de peste 3 milioane de euro.
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a propus ministerului de resort sapte campusuri de acest gen. "Noi am facut mai multe propuneri. Dar cel mai sigur vor fi aprobate una sau doua, pentru ca fondurile sunt limitate", ne-a declarat Tititana Zlatior, inspector-sef al ISJ Cluj. Cel mai eligibil proiect este campusul de arte.
Acesta ar urma sa fie construit in zona Colina si sa reuneasca toate scolile si liceele vocationale din Cluj. Campusul ar urma sa fie dotat cu piscina, terenuri, internat, dar si locuinte de serviciu pentru profesori.
Ridicat pe ruine
Campusul de arte, conform proiectului, urmeaza sa fie dezvoltat in zona Colina, intr-o cladire care avea initial destinatia de spital si care apartine autoritatilor judetene. Constructia ei a inceput in 1994, printr-o finantare de la bugetul central. Ulterior, lucrarile au fost sistate deoarece a fost blocata finantarea.
In anul 2003, cladirea a trecut din patrim