Pretul titeiului pe piata europeana a depasit ieri 72 de dolari barilul, in vreme ce la New York cotatiile s-au mentinut in jurul valorii de 71 de dolari
Piata petroliera a explodat ieri. Cursul sortimentului Brent, extras din Marea Nordului pentru contractele cu livrarea in iunie a ajuns la IntercontinentalExchange (ICE) din Londra la 72,04 dolari inca de la primele ore ale diminetii, in crestere cu 58 de centi fata de valoarea de luni seara.
Aceasta este cea mai inalta cotatie cunoscuta de titeiul Brent de la listarea sa la Bursa in 1988.
Peste Atlantic, barilul de "light sweet crude", cu livrarea in mai castigase si el sase centi, afisand 70,46 dolari, fata de inchiderea de luni de la New York, la 70,40 dolari.
Din acest moment analistii considera ca orientarea sortimentului light catre 70,85 de dolari a devenit inevitabila.
Recordul absolut a fost inregistrat de piata americana pe 30 august 2005, cand, dupa trecerea uraganului Katrina, in incertitudinea legata de starea rafinariilor si a platformelor din Golful Mexic, s-a ajuns la 70,85 de dolari barilul.
Scandalul nuclear
Cauzele acestei evolutii ametitoare a preturilor la titei sunt multiple. Pot fi invocate deopotriva conflictele militare din Nigeria (care au dus la o reducere cu 500.000 de barili pe zi a productiei), problemele de rafinaj cu care se confrunta Statele Unite de la adoptarea unei legi ce impune modificarea compozitiei benzinei, cererea tot mai mare a Chinei etc. Cea mai importanta cauza ramane totusi conflictul dintre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear dezvoltat de guvernul de la Teheran. Presa americana vorbeste in acest sens de iminenta unui atac aerian impotriva obiectivelor militare iraniene, susceptibile de gazduirea unor activitati nucleare.
Atentatul de la Tel Aviv, soldat cu noua morti si zeci de r