Salariul minim in Romania este ceva mai "rasarit" decat cel din tara vecina Bulgaria, desi o comparatie cu statele UE este in defavoarea noastra.
Bulgarii stau mai rau decat noi in ceea ce priveste salariul minim pe economie, in vreme ce muncitorii germani castiga de sase ori mai bine decat cei slovaci. Concluziile unui studiu efectuat de publicatia irlandeza online Finfacts nu fac decat sa confirme ierarhia economica a tarilor din Europa. Insa diferentele intre salariile din tarile sarace si cele dezvoltate sunt mai mari decat era de asteptat.
COMPARATII. Printre tarile care ofera cel mai mare salariu minim pe economie se numara Danemarca, Norvegia, Olanda, Finlanda, Elvetia, Germania si Lichtenstein. Inaintea lor insa, si pe un meritoriu loc unu in acest clasament se numara micutul ducat Luxemburg, care ofera un "salariu minim" de 1.503 de euro pe luna. In aceasta ierarhie, Bulgaria se situeaza pe locul 46, cu 81,80 de euro pe luna, salariul minim, scrie publicatia online Sofia Echo. In schimb, romanii care traiesc din salariul minim, traiesc mai bine decat colegii lor de suferinta bulgari, castigand aproximativ 97,07 de euro. Cel mai mic salariu minim pe economie din Europa se inregistreaza in Moldova, unde oamenii trebuie sa se descurce cu doar 28,98 de euro pe luna. Clasamentul s-a schimbat, insa, favorabil pentru noi in ultimii doi ani, avand in vedere ca in 2004, Romania se afla pe penultimul loc intre tarile Uniunii Europene la salariul minim, fiind urmata doar de Bulgaria. In 2004, biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, releva ca salariul minim in Romania era de 69 de euro, iar in Bulgaria de 61 de euro. Salariul minim in Romania este ceva mai "rasarit" decat cel din tara vecina Bulgaria, desi o comparatie cu statele UE este in defavoarea noastra.
Bulgarii stau mai rau decat noi in ceea ce priveste salariul minim pe economie, i