Reducerea TVA la alimentele de baza da mari batai de cap democratului Emil Boc. In numai trei zile, el a reusit performanta de a-si contrazice propriile declaratii. Mai intai a cerut ca valoarea taxei sa fie diferentiata, in functie de veniturile diverselor categorii sociale, iar apoi s-a razgandit. Deocamdata. Liderul PD demonstreaza astfel ca ii este foarte greu sa renunte la discursul populist. Dar nici nu poate ignora analizele expertilor in finante.
"Aplicarea TVA diferentiata pentru produsele alimentare de baza nu se sustine ca masura sociala", a anuntat, ieri, Emil Boc. El a adaugat ca daca proiectul de lege respectiv vizeaza acest scop, nu rezista. "Categoric nu este o masura pentru protectia sociala", a completat Boc. Pentru a nu fi acuzat ca este impotriva saracilor, liderul PD a venit cu o solutie salvatoare. Aceea ca persoanele cu venituri reduse sa fie ajutate prin acordarea unor tichete de masa sau a unor bonuri valorice.
Practic, prin aceasta strategie, Boc desfiinteaza un proiect sustinut de conservatori si demonstreaza ca nu-i uita pe romanii cu venituri reduse.
Din pacate, el si-a uitat propria declaratie, facuta duminica. Atunci a apreciat ca valoarea taxei ar trebui sa fie diferentiata, in functie de veniturile diverselor categorii sociale. "Cred ca nu este normal ca cel cu salariu de 30 de milioane sa beneficieze de o masura care vizeaza solidaritatea pentru cei cu venituri reduse. Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei si un pensionar care are o pensie de 2 sau 3 milioane de lei nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente. Parlamentarul sau primarul poate sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9% sau chiar taxa zero", declara Emi