ANPC vă spune cum trebuie să arate carnea de miel şi de unde să cumpăraţi ouă Protecţia Consumatorilor.
Cumpăraţi produse alimentare - peşte, ouă, carne de miel, cozonaci sau vin - numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile optime de depozitare şi expunere la vânzare, şi unde există certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar. Verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă modificări: solzi care se desprind uşor, corp acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, parţial acoperit de gheaţă.
Vinul trebuie să aibă culoare corespunzătoare sortimentului, să fie limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie. La întoarcerea cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri. şi vinul trebuie achiziţionat numai din locuri autorizate.
Carnea de miel trebuie cumpărată din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie să fie elastică, să revină la forma iniţială, dacă este apăsată cu degetul şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare.
Ouăle trebuie depozitate în cofraje sau lăzi, în spaţii răcoroase, la temperatura de maximum + 14 grade Celsius, ferite de razele soarelui sau de altă sursă de căldură. Este interzisă vânzarea ouălor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau raioanele de produse alimentare care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse unui proces termic. Cozonacul preambalat trebuie să aibă înscris, prin etichetare, data durabilităţii minimale şi tipul acestuia, simplu sau cu umplutură.
Consumul de carne de miel alterată produce, cel mai adesea, gastroenterite. "Acestea sunt provocate de infecţiile cu bacterii şi cu s