Afluentii Dunarii pot crea probleme la sfarsitul saptamanii chiar in ziua Sfintelor Pasti, in special in aval de Calarasi. Aseara a cedat si digul de la Bistret, obligand autoritatile la o evacuare rapida a populatiei.
Prognozele meteorologice sunt sumbre: urmeaza peste 48 de ore in care va ploua continuu. In Banat, Oltenia, Transilvania si in cateva zone din Moldova se vor acumula cantitati de apa de pana la 60 de litri/metru patrat.
„Ploile vor continua si dupa aceea, insa pe zone mai restranse, iar cantitatile de precipitatii vor fi mai mici. Oricum, nu vom avea vreme buna in Romania pana martea viitoare”, a precizat Ion Sandu, directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie.
Ploile prognozate, inclusiv cele din Ungaria si Serbia (care au umflat deja afluenti importanti precum Tisa) risca sa mentina pericolul marilor viituri pe Dunare. „Pot fi picaturile care sa umple paharul”, se teme Sorin Randasu, seful de operatiuni de la Apele Romane. El ezita sa numeasca zonele cele mai expuse. Ar fi bine ca in Oltenia sa nu ploua deloc, e tot ce spune.
Dintre specialistii cu greutate, doar directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, pare linistit: „Nu va fi nicio problema!”. Doar daca prognozele vor fi depasite cu 50a, aduaga Stanciu. Oricat de mult ar ploua, afluentii umflati din Romania vor mari debitul fluviului dupa aproximativ trei zile, de Paste, cand va fi pericolul maxim de atingere a cotelor de pericol, adica de cedare a digurilor, in special de la Calarasi in aval.
„Exista o tendinta de crestere a nivelului Dunarii pe sectorul Harsova - Tulcea. Cea mai mare crestere va fi, probabil, la Galati, de la 10 la 17 centimetri”, a mai spus directorul Stanciu. „Este insa o estimare care nu se bazeaza pe date certe”, a precizat el.
Cat de pregatite sunt autoritatile r