Pe site-ul Administratiei prezidentiale au fost postate, ieri, patru propuneri-proiect referitoare la activitatea de informatii, contrainformatii si securitate. Este vorba de proiecte legislative care reglementeaza activitatea SRI si SIE, precum si statutul profesional al ofiterilor de informatii. De remarcat ca in forma finala a proiectelor se arata ca SRI si SIE pot infiinta si administra firme, iar, in premiera, ofiterii de informatii pot desfasura acte premergatoare urmaririi penale.
Daca proiectele vor fi aprobate, in faza premergatoare urmaririi penale ofiterii de informatii vor putea strange probe. Concret, la articolul 61 se arata: "Autoritatile informative sunt autorizate sa sprijine aplicarea legii prin investigarea, culegerea de date si informatii, prelevarea de probe referitoare la activitatile clandestine de informatii desfasurate de entitati straine, referitoare la activitatile teroriste si ale retelelor internationale de criminalitate organizata".
Conditiile in care se pot executa astfel de misiuni sunt mentionate clar in Sectiunea a 3-a a proiectului de lege. "ART.62 (1) In conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, art. 224, ofiteri de informatii anume desemnati pot efectua acte premergatoare cu privire la fapte infractionale ce au legatura cu amenintarile la adresa securitatii nationale prevazute de lege.
(2) In situatii iminente, cand nu exista posibilitatea instiintarii organului judiciar competent, ofiterii de informatii pot constata infractiuni flagrante referitoare la acte de pregatire, tentative sau acte de savarsire a atentatelor si actelor de terorism. (3) In cazurile de constatare a infractiunilor flagrante se procedeaza conform dispozitiilor Codului de procedura penala.
ART. 63 La solicitarea scrisa a procurorului si sub supravegherea acestuia ofiterii de informatii desemnati potrivit prevederilor art