Prin forte proprii, dar mai ales cu ajutorul Directiei Silvice Constanta, care a sprijinit unitatea inca de la preluare, Herghelia Mangalia a trecut cu bine de o iarna napraznica.
Mai mult, inca din primele luni ale anului au vazut lumina zilei numai putin de 20 de manji, toti pur sange arabi, ce s-au alaturat celor 336 de cai - arabi, semigrei si ponei - care populeaza una dintre cele mai renumite herghelii din sud-estul Europei.
„Am iesit cu bine din iarna, desi nu a fost usor si ne-am apucat deja de curatenia de primavara - am zugravit padocurile si grajdurile, am varuit cladirile si am igienizat si dezinfectat jgheaburile.
Mai mult, suntem aproape de finalizarea insamantarilor pentru furajele animalelor - borceag, porumb, ovaz, lucerna, secara si iarba de Sudan", ne-a declarat seful Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuta. Caii sunt ingrijiti de un personal format din 54 de angajati, care, in cea mai mare parte, traiesc si muncesc in acelasi loc - herghelia.
Suprafata Hergheliei Mangalia este destul de mare - 588 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din tara special conceput pentru cursele de galop, are numai putin de 19 hectare.
Aici se desfasoara, pe timpul verii, in lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participa herghelii si crescatori particulari din toata tara.
In urma cu patru ani, dupa ce herghelia a trecut in administrarea Directiei Silvice Constanta, a fost demarat un amplu program de reabilitare a tuturor cladirilor, grajdurilor si hipodomului, au fost modernizate si igienizate zonele de depunere a gunoiului, care multa vreme au fost folosite abuziv de catre agentii economici