Rectorii universitatilor din Romania au fost avertizati de catre premierul Calin Popescu Tariceanu asupra faptului ca invatamantul superior va primi bani numai in urma prezentarii unor proiecte concrete. Acesta a precizat ca Guvernul isi va respecta angajamentul luat prin semnarea, in data de 28 noiembrie 2005, a acordului cu federatiile sindicale din invatamant cu o singura conditie: cheltuirea eficienta a fondurilor.
"Obligatia noastra este sa ne onoram promisiunile pe care le-am facut, de finantare consistenta a invatamantului superior. Acest lucru se poate face numai pe baza de proiecte. Banii trebuie sa se cheltuiasca pe infrastructura invatamantului superior. Sa contribuim atat la cresterea calitatii procesului de invatamant, cat si la legatura invatamantului cu cercetarea. Nu stiu daca Romania va avea multe avantaje in viitor, dar acesta este unul din avantajele certe pe care poate conta", a declarat Tariceanu.
Conform acordului semnat, in toamna anului trecut, intre Guvern si liderii federatiilor sindicale din invatamant, ''fondurile alocate invatamantului superior sunt destinate refacerii infrastructurii scolare, cresterii calitatii procesului de invatamant si imbunatatirii legaturii din invatamant si cercetare''.
Din suma de 1,1 miliarde de euro, prevazuta pentru invatamantul superior si preuniversitar, partea de invatamant superior urmeaza sa primeasca pe acest an 400 de milioane de euro.
"In acest an, universitatile trebuie sa absoarba in sistem suma de 400 de milioane de euro. Din aceasta suma, pentru dotarea laboratoarelor universitare, vor fi alocate 50 de milioane de euro. Restul de 350 de milioane de euro este prevazut pentru campusuri, camine, cantine, biblioteci", ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei ''Alma Mater''.
Pe de alta parte, premierul Tariceanu, prezent la Consiliul National al Rectorilor