ROMANIA CULINARA Nu poti patrunde in Bucovina fara sa cunosti Gura Humorului, locul unde incep a se desfasura obcinile si unde se deschide spatiul profund al manastirilor pictate la exterior. Dar nici orasul Gura Humorului nu poate fi inteles fara o vizita la Muzeul de Etnografie al carui suflet este Elvira Romaniuc. Ea ne-a condus, la inceputul calatoriei noastre prin Bucovina culinara, prin labirintul salilor de expozitie, imaginat ca un calendar al obiceiurilor populare.
UMPLEREA BORSULUI. Plecand de la parter, am trecut pe langa un stalp de hotar, simbolizand intrarea in lumea satului de la mijlocul secolului al XIX-lea, apoi in spatiul in care sunt reconstituite practicile Postului Mare cu momentul de inceput - Lunea Curata sau Martea Vaselor, cand se umple si borsul. "Borsul, ne spune Elvira Romanciuc, este principalul fel de mancare in post. Trebuie neaparat sa mananci bors, la noi, in Bucovina. Si ca sa faci bors trebuie sa ai bors de putina. Era un aspect deosebit de interesant care s-a mai pastrat in unele locuri - cum se amesteca malaiul cu taratele, cum se pastreaza hustele vechi, cum se opareste si, in final, dupa ce se umple propriu-zis, vasul, coserita este dusa in cotruta. Cotruta era un spatiu special in organizarea sobei, a cuptorului, ca sa se pastreze o temperatura constanta. Si in cotrutele mai mici era pastrata mancarea.
SPOLOCANIA. In bors, ca sa il apere de posibile cercetari ale lui Michiduta, care venea sa spurce borsul - pentru ca femeile sa nu poata sa-si randuiasca postul de pana la Pasti - stingeau doi taciuni aprinsi, de jaratic, care erau stinsi acolo. Apoi, se facea spolocania" Ce e spolocania?. "Adica oamenii mancau toata ziua, la inceputul Postului Pastilor, bors holtei - holtei se spune si la un fecior necasatorit - de fapt este bors de putina in care s-au fiert doar cateva legume, o ceapa, un cartof, un morcov, si ala