Debitul Dunarii a scazut, ieri, la 15.500 metri cubi pe secunda la intrarea in tara, insa revarsarea apelor a lasat in urma un adevarat potop. Peste 4.700 de persoane din cele 13 judete afectate de inundatii au fost evacuate.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca in prezent una dintre cele mai critice zone este Barca-Bechet-Segarcea, din judetul Dolj, unde s-a incercat realizarea unui dig de protectie. Mii de oameni din sapte localitati de pe malul Dunarii erau pregatiti, ieri, de evacuare, dupa ce apele fluviului au rupt digul din comuna Bistret.
In judetul Braila pericolul e din ce in ce mai mare. Ieri a cedat digul din apropierea DN 22 B, care face legatura intre judetele Braila si Galati. Localnicii au incercat sa consolideze si digul de la Noianu-Chiscani, din apropiere de Braila, care era fisurat in cateva locuri.
Primele ajutoare au sosit deja in zonele sinistrate, iar persoanele afectate au fost cazate in spitale, scoli si corturi.
Chiar daca debitul Dunarii este in scadere la intrarea in tara, vestile din partea Administratiei Nationale de Meteorologie nu sunt foarte bune: ploile vor continua pana dupa sarbatorile de Paste. Aflat la bordul unui elicopter, Vasile Blaga a survolat, ieri, zonele lovite de furia apelor.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a prezentat un bilant, provizoriu, al evenimentelor din ultimele zile. Viitura de pe Dunare a afectat 119 localitati, 629 de case (170 distruse, iar alte 120 in pericol de prabusire), 3.239 de gospodarii si anexe gospodaresti, 23 de obiective socio-economice, 20.763 de hectare de teren arabil, 10.519 de hectare de pasuni si fanete, 6.877 de hectare de paduri, 1.243 de fantani, 18 poduri, 122 de podete, 378 kilometri de drumuri judetene si 119 kilometri de drumuri comunale.
Digurile, supravegheate non-stop
Peste 1