Motorul productivitatii consta in corelarea acesteia cu consumul, a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, ieri, la conferinta de presa.
"Capitalismul a generat societatea de consum. Piata de consum are cinci motoare, respectiv nevoile vitale, nevoile de consum, nevoile obisnuite, placerile si capriciile. Capriciile intretin consumul, creeaza locuri de munca si genereaza salarii", a explicat Vasilescu.
Principala problema a relatiei dintre consum si productivitate, in Romania este data de faptul ca din veniturile lunare, consumatorii reusesc sa achite facturile, cheltuielile cu hrana. Conditiile de confort, respectiv o casa, o masina, aparatura electronica si electrocasnica nu se pot acoperi doar din salariu.
Romania are cel mai scazut grad de indatorare
Romania prezinta cel mai scazut grad de indatorare pe cap de locuitor comparativ cu tarile membre. Potrivit unei analize UniCredit la sfarsitul anului 2005 gradul de indatorare a populatiei era de 227 euro pe cap de locuitor, fata de Ungaria cu 1.971 euro. Creditul ipotecar si imobiliar reprezinta doar 25% din totalul indatorarii populatiei, mult mai putin decat celelalte state ale Europei.
Pentru 2006 - 2008 analistii estimeaza o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17%, stimulata de cresterea preferintei pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor.
Vasilescu a remarcat diferenta dintre viteza cu care creste consumul si cea cu care se dezvolta oferta. "Cererea de consum calatoreste cu rapidul, in timp ce oferta de bunuri si servicii calatoreste cu mocanita", a spus consilierul guvernatorului BNR, adaugand ca acest consum stimuleaza productia, dar "din pacate, nu este vorba despre productia romaneasca, ci despre cea a tarilor din care Romania face importuri".
Bancile comerciale dispun de sume