In ultimii 16 ani, au disparut 60% din spatiile verzi ale Capitalei, avertizeaza Asociatia Expertilor de Mediu. Uite asa, ajungem sa inhalam in Bucuresti o cantitate de praf de zece ori mai mare decat in celelalte capitale europene. Scandalurile legate de distrugerea parcurilor din ultimii ani au fost nenumarate.
In Parcul Bordei, unde au inceput lucrarile, se taie copacii, dar inca nu exista o autorizatie de constructie. Primaria sustine ca da amenzi pentru copacii sacrificati recent in Bordei, actualul proprietar se jura ca nu a mai taiat nimic de toamna trecuta. Oricare ar avea dreptate, avem o zona verde mai putin.
Spre Baneasa, o alta suprafata mare de teren a ramas doar cu radacinile smulse ale copacilor. S-au construit hipermarketuri. Se vor construi si blocuri de locuit. Inca o zona verde in minus. Municipalitatea vrea sa se dea bine cu bucurestenii si le promite ca planteaza anul acesta 10.000 de copaci. Unde si cand exact nu se stie inca.
Pana atunci, in Bucuresti se construieste. Se construiesc cladiri de birouri in locuri in care, pana acum ceva vreme, puteai sa te plimbi. Se construiesc zgarie-nori intre blocuri de patru etaje, fara sa se tina cont de urbanistica Bucurestiului. Sat fara caini.
Modalitatea de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale avantajeaza dezvoltarea haotica a Bucurestiului. si asta pentru ca reteta e simpla. Iti angajezi un arhitect care face PUZ-ul, care ajunge apoi la Consiliul General al Capitalei. Faci putin "lobby" unde trebuie si cat trebuie, PUZ-ul este, de obicei, aprobat la pachet cu altele.
Astfel, numele consilierilor care au votat pentru distrugerea orasului nu se stiu. PUZ-ul mai sta putin la primariile de sector si, in tot acest timp, oamenii din zona nu stiu nimic. Afla cand deja excavatoarele isi fac treaba si nu se mai poate rezolva nimic decat in instanta