In Biblie exista peste 500 de citari ale vitei-de-vie si vinului, utilizate de traditia iudeo-crestina.
Una dintre temele abordate in lucrarea "Epopeea Vinului (de la Noe la anul 2000)", semnata de Daniel Combes, este vita-de-vie si vinul in Biblie. Vita-de-vie este planta cea mai des amintita in Cartea Cartilor. Din Biblie aflam ca primul viticultor a fost Noe.
Biblia recomanda sa se consume vin, insa nu orice fel de vin. "Sangele ciorchinelui" (Facerea I, 49 (?); Numerii, XVII, 14 (?) - vin scos dintr-o vita de soi bun, care sa nu fie amestecat cu apa si nici cu "vin capatat cu aspuire" (Pilde, IV, 17), care provine din pamanturi rele si il face rau pe cel care bea.
CUMPATARE. Ca un remediu impotriva supararii, in Cartea Cartilor se spune: "Cei cu amaraciune in suflet sa bea ca sa-si uite mizeria, caci daca painea intareste, vinul insufleste si, mai mult ca uleiul, face sa straluceasca fata" (Psalmi, CIII, 15). In acelasi timp, nu este incurajat consumul peste masura: "Intocmai ca apa pentru viata este pentru om vinul, de-l vei bea cu masura", se spune in Intelepciunea lui Iisus Sirah, XXXI, 31. Din Noul Testament aflam ca prima minune pe care a facut-o Iisus Hristos a fost transformarea apei in vin la nunta din Cana. De asemenea, este binecunoscuta importanta simbolica a vinului pentru crestini.
IN RITUAL. In "Epopeea Vinului" se spune ca vinul este simbol al comuniunii cu Dumnezeu. Iisus Hristos, la Cina cea de Taina, a spus: "Beti dintru acesta toti, este sangele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor", "Ori de cate ori veti manca painea aceasta si veti bea paharul acesta, moartea Mea veti vesti, invierea Mea veti marturisi" (Liturghia Sfantului Vasile cel Mare). In Biblie exista peste 500 de citari ale vitei-de-vie si vinului, utilizate de traditia iudeo-crestina.
Una dintre temele