Oferirea unor servicii integrate de comunicare a devenit obiectivul principal al jucatorilor pietei comunicatiilor din tara noastra, UPC Romania si RCS&RDS, cele doua companii avand fiecare peste 10 ani de experienta in furnizarea serviciilor de telecomunicatii.
Atunci cand Consiliul Concurentei a aprobat preluarea companiei Astral, pentru suma de 407,1 milioane USD, de catre UPC, subsidiara a grupului american Liberty Global (NASDAQ: LBTYA, LBTYB), a influentat ierarhiile pe piata operatorilor romani de cablu.
UPC Romania este noul actor si are o cota de piata de 30% , fiind lider pe piata serviciilor de comunicatii prin cablu, satelit, fibra optica si wireless, urmat de grupul RCS&RDS - ce detine aproximativ un sfert din numarul total de abonati, cifra ce-l defineste ca unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata comunicatiilor prin cablu.
Anul trecut, cand s-a finalizat fuziunea RCS cu RDS, transformandu-se in brand-ul RCS&RDS, compania a demarat un amplu program de investitii, desfasurat pe mai multi ani, de sute de milioane de dolari, acoperiti atat din fonduri proprii, cat si din fonduri atrase.
Potrivit lui Alexandru Oprea, director general al RCS&RDS, printre actionarii companiei se numara, pe langa investitorii romani, si doua fonduri straine de investitii: Quadrant (fond de investitii american) si European Privatization and Investment Corporation - EPIC (firma de investitii cu sediul la Viena).
Pe langa televiziunea prin cablu (triple play), ofertele celor doua companii includ acces la Internet si telefonie fixa, unde si-au propus sa concureze oferta Romtelecom, atat in privinta calitatii serviciilor, cat si a tarifelor.
Telefonia fixa, o felie disputata
Desi cei doi mari furnizori de cablu din Romania concureaza si pe partea de televiziune digitala, marea batalie se da pe partea de voce. Proie