Azi, practic, oricine isi poate deschide o agentie imobiliara sau poate profesa ca agent imobiliar. Nu exista cerinte profesionale, nu exista criterii clare prin care sa fie garantate servicii imobiliare de calitate. INVESTESTE INTELIGENT Azi, practic, oricine isi poate deschide o agentie imobiliara sau poate profesa ca agent imobiliar. Nu exista cerinte profesionale, nu exista criterii clare prin care sa fie garantate servicii imobiliare de calitate. Dar ce se va intampla in viitorul apropiat cand se asteapta integrarea Romaniei in UE, o piata cu reguli, experienta si standarde de calitate?
Nu exista nici o reglementare prin care o firma poate sau nu presta servicii pe piata imobiliara (servicii de intermediere). Conform lui Andrei Sandu, director general Media City, este necesara crearea unor bariere (filtre) in calea intrarii pe piata a tuturor care doresc sa o faca.
Cel mai usor de introdus, conform directorului Media City, ca si bariera de intrare a unei firme pe piata imobiliara ar fi obligativitatea detinerii unui capital social important, de exemplu 100.000-500.000 de euro. Bineinteles, aceasta nu este o bariera de ordin calitativ, ci cantitativ, insa ar fi un pas in limitarea haosului existent pe piata imobiliara la acest moment, afirma Andrei Sandu. Astfel, de la inceput aceste firme vor avea o alta bonitate si credibilitate in fata clientilor. Dupa aceea, directorul Media City considera ca se poate lucra la "crearea unui mediu de lucru profesional, prin deschiderea unor programe de pregatire de specialitate, si in acest sens as mentiona masteratul organizat de Academia de Studii Economice, masterat pe probleme imobiliare, organizat de agentia Eurisko".
CUM ESTE VAZUT AGENTUL IMOBILIAR?
"Notiunea de agent imobiliar a ajuns pe ultimele locuri din punct de vedere al status-ului, oricine poate sa se faca gardian, sofer de taxi si