Pina la sfirsitul acestui an vor intra in vigoare pasapoarte noi, ce vor contine date biometrice, reprezentind amprenta digitala si cea oculara a titularului, care vor fi stocate Intr-un microcip integrat In pasaport. Punerea In circulatie a pasapoartelor continind date biometrice reprezinta un angajament asumat de Romania In cadrul Planului de Actiune Schengen. Potrivit acestuia, implementarea sistemului pentru emiterea si gestionarea noilor pasapoarte trebuie realizata In cursul celui de-al doilea semestru al anului 2006.
Producerea unor pasapoarte care sa includa identificatori biometrici si personalizarea centralizata a acestora va conduce la armonizarea standardelor de securitate si protejarea acestora Impotriva falsificarii. Pasapoartele vor fi personalizate centralizat de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", sub supravegherea structurilor specializate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerului Afacerilor Externe. MAI va Intocmi caietul de sarcini privind elementele de securizare ale documentului, iar selectia firmelor pentru executarea pasapoartelor se va face prin licitatie publica internationala.
Pasaportul simplu aflat In prezent In circulatie este executat In cooperare cu firma germana Bis Bundesdruckerei. Conform MAI, din aproape 6 milioane de exemplare tiparite din actualul tip de pasaport, care au fost eliberate cetatenilor, nu s-a inregistrat nici un caz de falsificare.
Pina la sfirsitul acestui an vor intra in vigoare pasapoarte noi, ce vor contine date biometrice, reprezentind amprenta digitala si cea oculara a titularului, care vor fi stocate Intr-un microcip integrat In pasaport. Punerea In circulatie a pasapoartelor continind date biometrice reprezinta un angajament asumat de Romania In cadrul Planului de Actiune Schengen. Potrivit acestuia, implementar