Scandalul "Arme romanesti pentru Africa" revine in actualitate. Politistii bucuresteni incearca sa dea de urma a 2 protagonisti ai explozivei afaceri, puse in scena in urma cu 7 ani. Directorul companiei de transport aerian si una dintre colaboratoarele sale apropiate, ambii condamnati, au fost dati in urmarire, deoarece se sustrag executarii pedepsei cu inchisoarea. Ion Menciu si Jeni Mantescu au lucrat mana-n mana cu Shimon Naor, israelianul devenit celebru in urma comertului ilegal de arme si munitii si care si-a pierdut urma in strainatate.
Politia Capitalei a anuntat, ieri, punerea in urmarire generala a lui Ion Menciu, 58 de ani, din sectorul 1, directorul general de la SC "Acvila Air Romanian Carrier" SRL. Pe numele acestuia, la 24 februarie a.c., a fost emis de catre Tribunalul Bucuresti mandatul de executare a pedepsei. Barbatul a fost condamnat la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri oficiale. Pentru ca nu a fost gasit la domiciliu spre a fi incarcerat, autoritatile l-au dat in urmarire. Despre Jeni Mantescu exista informatii ca ar fi parasit deja tara, spun surse judiciare, drept pentru care s-a dispus urmarirea si prin Interpol.
Fosta secretara a lui Menciu este acuzata tot de fals in inscrisuri oficiale si a fost condamnata la 6 ani de inchisoare. Potrivit cercetarilor, s-a stabilit ca cei doi, la data de 13 martie 1999, au remis un inscris care arata date false pentru obtinerea certificatului de utilizator final pentru o licenta de transport armament in Logos (Nigeria). Menciu a fost arestat la 31 august 1999, procurorii sustinand atunci ca acesta ar fi intentionat sa fuga din Romania pentru a nu fi anchetat. La 23 septembrie 1999, procurorii din cadrul Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica au intocmit rechizitoriul 467/P/199.
Anchetatorii au stabilit ca seful tranzactiil