Tocmai m-am intors de la Kiev, unde am participat la cea de-a 28-a Conventie Europeana de Science-fiction. Ca la orice conventie de acest gen, au fost si invitati speciali: Harry Harrison, Ellen Datlow, Eileen Gunn, Andrzej Sapkowski, Serghei Poiarkov. Tot la categoria vedete au mai fost scriitorii ucraineni Marina si Serghei Diacenko, carora li s-a adaugat cistigatoarea premiului Eurovision 2004, Ruslana.
Nu-mi dau seama citi participanti au fost, poate intre cinci sute si o mie (fac aceasta aproximatie gindindu-ma la cei 505 inregistrati pe site-ul conventiei, la sala in care au avut loc mai multe conferinte – inclusiv un spectacol – care nu de putine ori a fost plina si in care incapeau cinci, sase sute de oameni).
Fani, scriitori, editori. Din Europa si de peste ocean. Din Ucraina si Rusia – majoritatea, evident. Multi dintre rusi veniti sa sprijine candidatura Moscovei pentru euroconul din 2008.
Am sa incep cu sfirsitul, cu lista premiilor europene din acest an, pentru ca unele nume vor mai aparea in acest articol. Pe categorii, premiile au fost obtinute de: H.L. Oldie (Ucraina – cel mai bun autor), Asta Morkuniene aka Anita Kapociute (Lituania – cel mai bun traducator), Vladimir Borisov (Rusia – cel mai bun promotor), Mir Fantastiki (Rusia – cea mai buna revista), Hekate (Letonia – cea mai buna editura), Robert Odegnal (Ungaria – cel mai bun artist plastic), Alexei Fedorcenko (Rusia – pentru cel mai bun spectacol: The First Men on the Moon), Shaltay-Boltay (Rusia – cel mai bun fanzin). Iar premiile de incurajare au fost obtinute de Serghei Sliusarenko (Ucraina), Camilla Wandahl (Danemarca), Angelina Ilieva aka Johan Vladimir (Bulgaria), Marian Coman (Romania), Jana Juzlova (Cehia), Yulia Galanina (Rusia), Tamas Szalai-Koscis (Ungaria), Dmitri Gradinar (Moldova), Dusan Fabian (Slovacia). Titlul de Grand Master, acordat pentru intreaga ac