Deputatii si senatorii au amanat marti dezbaterea rapoartelor CSM privind starea Justitiei si privind activitatea Consiliului din ultimul an, pe motiv ca trebuie sa analizeze punctul de vedere al Ministerului Justitiei, cuprins intr-un document distribuit cu putin timp inainte de inceperea sedintei. Potrivit acestuia, starea justitiei trebuie sa fie "una reala, pe problemele pe care le are inca justitia", fiind necesar ca la dezbatere sa participe toti factorii implicati in actul justitiei. Insa o parte dintre criticile aduse de Monica Macovei Consiliului - legate de anumite aspecte care ar lipsi din Raport - sunt nefondate, avand in vedere ca figureaza pe site-ul CSM inca din luna februarie.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut marti, intr-un document distribuit parlamentarilor din Comisiile juridice, ca exista magistrati care nu si-au completat declaratiile de avere si declaratiile de rudenie si ca CSM nu a aratat cum a sanctionat aceste abateri.
Or, potrivit capitolului 3.7. (Vulnerabilitati ale sistemului judiciar, datorate incalcarii legii de catre magistrati - Situatia sanctiunilor disciplinare in privinta judecatorilor si procurorilor) din Raportul CSM privind starea justitiei, judecatorii si procurorii care au refuzat sa-si completeze declaratiile de avere au fost sanctionati disciplinar.
"Faptele pentru care s-a dispus sanctionarea disciplinara a judecatorilor si procurorilor in cauzele mai sus mentionate sunt: imixtiunea in activitatea altui judecator si procuror, refuzul judecatorului de a completa declaratia de avere, incalcarea normelor Codului deontologic, incalcarea principiului independentei si impartialitatii, a incompatibilitatii etc.", se arata in raportul CSM.
Fapte pentru care au fost trimisi in judecata magistrati
O alta declaratie facuta de ministru face referire la omiterea numarului de ju