Guvernul Romaniei a discutat ieri despre o suplimentare a cheltuielilor cu suma de 3,3 miliarde de lei noi, ceea ce reprezinta 1% din valoarea Produsului Intern Brut. Reprezentantii Guvernului au afirmat ca rectificarea va duce la cresterea deficitului bugetar, dar, spun ei, acest lucru nu ar trebui sa ingrijoreze, pentru ca cei mai multi bani sunt alocati programelor de investitii.
Vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat ca acesti bani sunt disponibli acum pentru ca au crescut veniturile incasate la buget, unde vor fi date cele mai mari sume. Vicepremierul a spus ca rectificarea de buget nu pune in pericol tinta de inflatie pe acest an, pentru ca banii nu sunt orientati spre consum, iar analistii economici se arata de acord cu aceasta afirmatie. In ceea ce priveste suplimentarea fondurilor pentru invatamant, premierul Tariceanu avansa suma de 100 de milioane de euro, bani care vor putea fi insa cheltuiti numai in baza unor proiecte de dezvoltare, nu si pentru cresteri salariale. Referitor la celelalte domenii care vor primi bani in plus la rectificare, cel mai mare beneficiar este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului urmat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerul Administratiei si Internelor. In afara de programele de investitii, rectificarea bugetara inseamna si cresterea unor fonduri pentru cheltuieli, dar, mai spune vicepremierul Gheorghe Pogea, sumele nu sunt prea mari.
De asemenea, spune Gheorghe Pogea, vor fi suplimentate si fondurile la dispozitia Guvernului in vederea acordarii de ajutoare materiale celor care au avut de suferit din cauza inundatiilor. Banii provin in principal din cresterea incasarilor la Taxa pe Valoarea Adaugata, impozitul pe venituri, salarii si taxele vamale.
Guvernul Romaniei a discutat ieri despre o suplimentare a cheltuielilor cu suma de 3,3 miliarde de lei noi, ceea ce reprezi