După un parcurs de regularitate în „Cupa UEFA”, în care, din cele zece meciuri susţinute, Steaua a pierdut doar unul, dar a câştigat şase, a reuşit ca după o absenţă de 16 ani, să aducă României o nouă prezenţă în penultimul act al unei competiţii continentale. Dacă pe 4 şi 18 aprilie 1990, Dinamo a evoluat în „Cupa Cupelor”, de data aceasta, Steaua va evolua în „Cupa UEFA”. Acum 16 ani a fost o formaţie olandeză, de data aceasta este una engleză. Este pentru a doua oară în „Cupa UEFA”, când o formaţie românească atinge penultima fază a competiţiei, după cea din aprilie 1983, când Universitatea Craiova a evoluat în compania portughezilor de la Benfica Lisabona (0-0 şi 1-1).
Steliştii speră să obţină succesul de acum 20 de ani, când au pătruns în această fază şi au reuşit calificarea în finală, pe care au câştigat-o la penalty-uri.
Confruntări
româno – engleze
41 9 7 25 31-68
În România:
20 8 3 9 23-26
Într-o ierarhie a partenerilor echipelor româneşti în Cupele Europene, formaţiile engleze ocupă poziţia a patra, cu cele 41 partide disputate. Din insulele britanice, 12 echipe au vizitat şi s-au confruntat cu opt formaţii româneşti. Cele mai multe prezenţe le-a avut „Liverpool”, cu 11 partide, iar din tabăra română, Dinamo a disputat 12 partide.
Sunt aproape 40 de ani de când s-a disputat prima confruntare. Pe 28 septembrie 1966, pe „Anfield Road”, din Liverpool, campioana acelei perioade a Angliei, învingea campioana României, petrolul Ploieşti, cu 2-0. Cum în manşa a doua, ploieştenii au învins cu 3-1, iar în regulament nu se stipula importanţa golului înscris în deplasare, al treilea meci disputat la Bruxelles, pe stadionul de Tristo, amintire Heysel, englezii au învins cu 2-0.
Aşa au început meciurile româno – engleze. Cele mai multe s-au disputat în „Cupa UEFA”, cu 22 de partide, urmată de „Cupa Campio