In primele patru luni ale acestui an, in Braila s-au inregistrat tot mai multe cazuri de furt, furt calificat sau distrugere de bunuri, autorii fiind copii care nu au implinit inca 14 ani, deci inca nu raspund penal.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul minorilor sub 14 ani, care au savirsit fapte penale, multe prin violenta, a cunoscut, potrivit afirmatiilor directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, prof. Alexandru Sculschi, o crestere semnificativa. "Ne ingrijoreaza cresterea numarului de copii care savirsesc fapte penale si nu raspund penal. O simpla analiza statistica ne arata cresterea numarului de infractiuni, de la furturi si tilharii, la tentative de omor. Cred ca implicarea comunitatii locale, a familiei, a scolii, este inca sporadica, superficiala, realizindu-se mai mult spontan si nu in baza unui efort sustinut si continuu" a declarat Alexandru Sculschi. Acesta a subliniat ca la fel de ingrijorator este si faptul ca unii dintre copii nu provin neaparat din familii dezorganizate, unele avind chiar un statut social ridicat.
Astfel, in prezent, 25 de copii beneficiaza de masura de supraveghere specializata, pentru alti 38 urmind a se institui acest tip de masura. In urma audierilor de la Politie sau de la Parchet, alti 12 minori se afla in evidenta Biroului de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale.
Dupa cum a afirmat psihologul Florentina Cotoiu, comportamentul copilului reprezinta materializarea dezvoltarii lui psihice, este reactia sa la lumea exterioara lui si la propria realitate si difera in functie de factori temperamentali, constitutionali, sociali, de virsta si sex etc. Potrivit sursei citate, exista anumite limite considerate normale intre care oscileaza acest comportament; anumite abateri exprima atitudinea copilului