Peste 1.000 de case din judetul Dolj sunt sub ape
Dunarea a gonit din case peste 6.600 de romani amarati. Cei mai multi sunt din judetul Dolj, din cele 9 comune inundate rand pe rand incepand din Duminica Floriilor. Majoritatea oamenilor au fost “cazati” in licee, scoli sau camine. Cativa insa au refuzat sa plece de langa gospodarii si au ramas in corturi improvizate, pe dealurile din apropiere.
Primele ajutoare pentru ei au inceput sa vina. Crucea Rosie s-a deplasat in localitatile sinistrate cu alimente, paturi, haine. La fel si politistii. In plus, Guvernul a aprobat ieri scoaterea de la rezerva de stat a unor cantitati importante de ulei, zahar, conserve si motorina. Din pacate insa, dupa toate inundatiile controlate, Dunarea a scazut doar cu 10 cm si pericolul n-a trecut. Ministrul Vasile Blaga a facut un apel catre populatia sinistrata sa mai astepte si sa nu se intoarca la ceea ce a mai ramas din casele lor.
In ciuda tuturor manevrelor si inundarilor controlate, Dunarea nu vrea sa scada decat lent si foarte putin. La intrarea in tara are doar 2 cm mai putin ca ziua precendenta, la Calafat (Dolj) nici un milimetru, la Corabia si Bechet intre 10 si 14 cm, iar la Harsova si Galati chiar a crescut cativa centimetri. Ministrul de interne Vasile Blaga a facut ieri apel la populatia sinistrata sa nu se intoarca deocamdata in localitatile de domiciliu deoarece pericolul exista in continuare.
In 11 judete subordonatii Ministerului Mediului si ai Ministerului Administratiei si Internelor lucreaza continuu la consolidarea digurilor care s-au erodat din pricina presiunii de peste 10 zile a fluviului. In judetul Calarasi, de pilda, digul de pe Dunare e incastrat in calea ferata Fetesti - Cernavoda, pe o lungime de 450 metri si e pe punctul de a ceda, motiv pentru care se lucreaza la consolidare. De altfel si la Cernavoda au fost aduse opt pompe ca