- Diverse - nr. 77 / 20 Aprilie, 2006 Mieii iau calea strainatatii In piata targumureseana din strada Cuza Voda stau de vorba, acum, in preajma sarbatorilor pascale, cu un cunoscut crescator de ovine din zona de campie a judetului (a tinut sa nu-i dau numele in foaie). Cu surprindere, constat la interlocutorul meu ca este un adevarat erudit in domeniul sau, cunoscand si fiind informat despre mersul comertului cu ovine in tara si chiar peste hotare. Este de acord ca, in ultima vreme, tot mai multi romani s-au orientat spre o afacere cu ovine pentru ca exportul a devenit in ultimii ani o afacere foarte profitabila. Din pacate, insa, el, baciul, nu imbratiseaza "metoda de lucru a unora care nu prea o au cu ciobanitul". Este vorba despre faptul ca majoritatea exportatorilor romani sunt crescatori in sistem intensiv. Adica prefera sa cumpere mieii la 10-15 kg, sa ii creasca timp de o luna si jumatate, sa ii hraneasca bine pana ajung la 20 kg si apoi sa ii exporte. Desigur, aceasta operatie este cat se poate de rentabila, pentru ca, in prezent, zice interlocutorul, cererea pe piata europeana este foarte mare, iar preturile destul de bune. Dupa Anglia si Franta, care sunt principalii exportatori de carne de oaie din Europa, Romania se bate cu Spania pentru cel de-al treilea loc in clasamentul exportatorilor. Exportatorii romani obtin pe piata europeana un pret de 2.000-2.200 de euro pe tona, adica exporta de aproximativ 100 de milioane de euro. Principalele tari spre care se indreapta mioarele romanesti sunt Grecia, si Italia, care cumpara anual in jur 850.000 de capete fiecare. 0 piata foarte buna este si cea din estul Europei _ Bulgaria, Croatia, Bosnia fiind mari consumatoare de carne de oaie. Circa 10 la suta din total se exporta in tarile arabe, piata acestora fiind acaparata de oile australiene, mai mari si mai ieftine. De retinut, de asemenea, ca, in prezent, pi