E? Aşa e că v-aţi oprit din drumul spre articole mai "bazate", mai cultivate, poate cu mult mai utile dezvoltării intelectuale şi împlinirii sufleteşti? Aşa e că sînt cuvinte care pironesc ochii într-un loc, la fel cum călătorul fraudulos opreşte trenul în cîmp? Aşa e că, orice ai face, neuronul ştie de frica hormonilor (o mulţime de doctori or să mă contrazică aici, aşa că fac menţiunea că-i doar o metaforă)?
Nu ştiu ce părere aveţi despre sex. Dar ştiu ce părere au oamenii cu experienţă în lucrul cu mulţimea: sexul vinde. Asta e versiunea cea mai primitivă, fireşte - studii moderne arată că de fapt atrage (mai degrabă bărbaţii) decît să determine o decizie de cumpărare. Şi, oricum, sexul nu sporeşte recunoaşterea unui brand, tocmai pentru că subiecţii se uită la detaliile anatomice, nu la siglă...
Dar n-are a face. Există un domeniu în care sexul vinde mai bine decît în publicitate: în presă. Publicaţiile cu cea mai mare creştere anuală (în termeni de circulaţie şi audienţă) sînt cele tabloide. Şi anume, varietatea care îţi spune cu cea mai mare precizie faptică (glumesc!) cine cu cine se culcă, după ce a părăsit pe altcineva, în vreme ce o terţă persoană înşală pe o a patra persoană, care la rîndul ei declarase acum cîteva luni că şi-a găsit iubirea vieţii. Totul se leagă. Şi urmează background, pentru uzul celor care ţin socoteala exactă a iubirilor celebrităţilor.
Trist. Acum 15 ani n-aş fi zis că tocmai asta are să ucidă ziarul Dimineaţa. Speram s-o facă bastionul dreptei, Dreptatea. Mă aşteptam ca măcar Expresul sau Zig-Zag-ul să reziste... Şi oricum nu mi-ar fi venit să cred că schimbarea iubitei unui fotbalist să fie mai importantă decît schimbarea unui ministru... Puterea sexului, cum a ajuns ea mai tare decît a Sovietelor?
Acum vreo 15 ani, una dintre explicaţiile căderii comunismului era aceea că acest sistem ideologic fusese