Costel BABOS
As crede in Dumnezeu. Amintiri reinventate
Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2005, 264 p.
Romanul lui Costel Babos As crede in Dumnezeu. Amintiri reinventate face parte din seria de titluri cu care a „redebutat“ – la capitolul proza – Editura Cartea Romaneasca in 2005 (celelalte carti sint: Un an in Paradis de Liliana Corobca, „Tainele inimei“ de Cristian Teodorescu, Mostenirea familiei Bildungsroman de Florin Toma, Cutia cu batrini de Andrei Oisteanu si Cruciada copiilor de Florina Ilis). Nu o voi discuta in contextul acestei relansari editoriale – e, de altfel, destul de greu deocamdata a vorbi despre un profil comun al cartilor de proza publicate de CR in noua formula.
As vorbi in schimb, ca autorul insusi, de o surpriza, pe care i-a facut-o editorul publicindu-i volumul, dar si de surpriza pe care Costel Babos i-a produs-o aceluia, trimitind manuscrisul. Pentru ca este vorba de un soi de literatura nuda, mai rara pe meleagurile noastre. De un sunet anume al frazei, de simplitate stilistica si de talent narativ. Si mai ales de un fel de naivitate auctoriala, ce se trage din lipsa de „trimiteri culturale“. E una din cartile dupa care s-a cam tinjit la noi, nesofisticata, scrisa de un autor nefilolog, fara tehnica, dar cu „seva“, cu „continut sufletesc“, pusa pe hirtie cu harul aflat dincolo de gramatica.
Si nu degeaba il invoc pe Camil Petrescu, pentru ca, ajuns la un moment dat la Cenaclul Helion de literatura SF, naratorul-autor se intreaba neincrezator: „Dar eu nu stiu sa scriu, ce sa caut la cenaclu? Ma uit dupa muste? Am avut numai note proaste la limba romana. Habar n-am sa fac o compunere“. Trimiteri amestecate la Camil Petrescu si, pardon, Ion Creanga se simt in aceste fraze. Caci, desi „autentic“ in scriitura, pentru ca nefilolog, Costel Babos are mai mult din histrionismul si lirismele