PASTI La inceputul deceniului al VIII-lea, in preajma Pastelui, lucratorii de la Cenzura au plecat in inspectie prin magazinele Fondului Plastic, prin librarii si tutungerii. Scopul lor - retragerea din circulatie a felicitarilor considerate "materiale cu carácter mistico-religios".
Martisoare, inimioare, iepurasi, animalute de plus de toate culorile si dimensiunile, pietre norocoase asortate zodiacului. In preajma sarbatorilor, trotuarele din Piata Romana, de la Universitate sau de aiurea devin pentru cateva zile patria vanzatorilor ambulanti. Pe unii ii bucura, pe altii ii enerveaza. Ce-i drept, in astfel de zile ai toate sansele sa parcurgi 100 de metri din centrul Bucurestiului cam tot in atat timp cat faci de la periferie la Universitate. Grabit fiind, blestemi in gand soarta nedreapta care ti-a scos in cale puhoiul de "ambulanti" cu musterii lor cu tot.
EPOCA "LIBERALA". In alte timpuri, nu foarte indepartate, o astfel de problema nu exista. La Romana si la Universitate era liniste in preajma Pastilor. Trimiterea unei felicitari era chiar o treaba complicata, din cate rezulta astazi din documentele pastrate in fondul Directiei Generale a Presei si Tipariturilor, asa cum se chema oficial temuta Cenzura. Conform legii de infiintare a acestei institutii, toate tipariturile aparute in Romania trebuia sa primeasca in prealabil acceptul Cenzurii. Prin "tiparituri" se intelegea orice - de la tratate ale Academiei, articolele din presa, legile tiparite in Buletinul Oficial, calendare. In preajma Pastilor din 1970, sub lupa cenzorilor au intrat felicitarile dedicate acestei sarbatori crestine, considerate de regim "materiale cu caracter mistico-religios".
Marx decretase ca religia e un "opiu al popoarelor", iar regimurile comuniste se declarau atee. In 1970, Nicolae Ceausescu "domnea" deja de cinci ani. Regimul traversa acea etapa considerata ceva mai