PASTI "Sa praznuim sarbatoarea aceasta, atat de mare si de luminata, a Invierii Domnului, nu numai cu prisos de bucurie, ci si cu prisos de evlavie" (Sfantul Ioan Gura de Aur)
Cand s-a aratat Domnul dupa Inviere, primul lucru rostit catre femeile mironosite si catre apostoli a fost: "Bucurati-va!". Un indemn si un salut in acelasi timp. Poate cel mai potrivit cuvant pentru starea celor care asteptau minunea aceasta. Si spune Sfantul Ioan Gura de Aur in cuvantul sau la marele praznic: "Cine sunt acei care iubesc pe Dumnezeu din tot sufletul? Fie ca ei sa se bucure de aceasta mareata sarbatoare! Cine sunt acei ce slujesc Domnului cu credinta? Fie ca ei sa se veseleasca intru Domnul!". Si ne veselim cu totii, mai mult sau mai putin iubitori ai Dumnezeului care s-a facut om si a murit pentru ca pacatele noastre sa se stearga, si care a inviat pentru ca si noi sa renastem de cate ori gresim si ne pare rau. Hristos a iesit din mormant pentru ca omul sa poata urca la cer.
ZI DE ZI. Fiind inca aici pe pamant, cum sa traim Invierea, cu ce fel de bucurie, si cum putem face ca aceasta sa nu fie traita doar in zilele de Pasti? O intrebare fireasca in dorinta de a fi la inaltimea sarbatorii. Un raspuns pentru asteptarile noastre de la Mitropolitul pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Dr. Serafim Joanta: "Bucuria Invierii care trebuie sa caracterizeze viata fiecarui crestin nu doar la Pasti, ci zi de zi, de-a lungul existentei noastre, vine din starea de jertfa continua la care suntem chemati. Daca nu postim in Postul Pastilor (si in celelalte zile de post) si nu ne curatim de pacate, nu ne putem bucura de Inviere, daca suntem egoisti si nu facem bine semenilor nostri, nu putem avea bucurie in suflet. Masura bucuriei, a bucuriei curate, care ramane, singura autentica, este masura jertfei de care suntem capabili. Cu cat ne jertfim mai mult, cu cat ne ostenim